Ισχυρή η ευθύνη πληρωμών παρά την κρίση, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Παρουσιάζοντας το προσωρινό Δελτίο Εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού του μηνός Απριλίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα καθαρά φορολογικά έσοδα του Απριλίου μειώθηκαν, σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού, από τα 3.428 εκ. στα 2.840 εκ. ευρώ. Δηλαδή, κατά 17,2%.*

Η μείωση αυτή είναι απρόσμενα χαμηλή, με δεδομένο ότι το Μάρτιο είχε ξεκινήσει το κλείσιμο της οικονομίας, ενώ ίσχυαν και οι φορολογικές αναστολές.

Είναι σαφές ότι το κίνητρο που δώσαμε στον Φ.Π.Α., αλλά προπαντός η εμπεδωμένη κουλτούρα πληρωμών είχαν θετική επίπτωση στα έσοδα του Απριλίου, όπως και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την πραγματική οικονομία (π.χ. τα θετικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα).

Τα ικανοποιητικά στοιχεία του Απριλίου δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό, αφού από πλευράς φορολογικών εσόδων οι συνέπειες του lock-down θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα».

*Από τον στόχο -για να είναι τα στοιχεία συγκρίσιμα- έχει αφαιρεθεί το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, που αντιμετωπίζεται ως φορολογικό έσοδο και εισπράχθηκε το Μάρτιο.

πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις