Στον ανακριτή οι 17 του «αμαρτωλού» Ταμείου. Στις 280 χιλιάδες το ποσό της υπεξαίρεσης

51

Απολογήθηκαν εχθές Τρίτη και θα συνεχίσουν την Πέμπτη στον ανακριτή, τα 17 άτομα της διοίκησης του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διετία 2012-2014, για την υπόθεση των πλαστών δανείων και βοηθημάτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr, έχουν βρεθεί από την ανάκριση κι άλλα πλαστά δάνεια, που ανεβάζουν το ποσό της υπεξαίρεσης στα 280. 000 ευρώ μόνο για τη διετία 2012-2014. «Η είδηση διαψεύδει τους -στενούς σήμερα- συνεργάτες της Λίνας Μενδώνη, που διέδιδαν ότι επρόκειτο για σκευωρία» λένε πηγές του υπ. Πολιτισμού στο tvxs.gr.

Την ποινική δίωξη σε βάρος των 17  είχε ασκήσει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από έρευνα που διενήργησε με αφορμή την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων που όμως δεν είχαν υποβάλλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις. Η διοίκηση του ταμείου φέρεται πως έδινε πλαστά δάνεια με το δημόσιο χρήμα του ταμείου που δεν ελεγχόταν από κανένα υπουργείο, σε υπαλλήλους εν αγνοία τους, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Μετά τα μετέτρεπε σε βοηθήματα ώστε να μη χρειαστεί να επιστραφούν στο ταμείο τα χρήματα αυτά.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξη τους. Η δικογραφία διαβιβάστηκε για περαιτέρω διερεύνηση σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Η δικογραφία στηρίχθηκε στον  δειγματοληπτικό έλεγχο  που έχει πραγματοποιηθεί  για τα έτη 2012-2014. Τότε είχε προκύψει, ότι 100 περίπου υπάλληλοι είχαν λάβει  πλαστά βοηθήματα ή δάνεια στο όνομα τους, ύψους 206 χιλιάδων ευρώ.

Ο ανακριτής, αφού έλεγξε τα στοιχεία που είχε καταθέσει η Αν. Κουτσή, διευθύντρια του Ταμείου τοποθετημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε διερεύνηση κι άλλων υπαλλήλων κι έτσι βρέθηκαν άλλοι 40 υπάλληλοι ανεβάζοντας το ποσό της υπεξαίρεσης στο ύψος των 280.000 ευρώ!

«Έδιναν» έως δάνεια κύησης σε άτεκνες γυναίκες

Το tvxs.gr είχε αποκαλύψει έγγραφα και φιλοξένησε αποκλειστικές συνεντεύξεις των παθόντων υπαλλήλων. «Έμαθα ότι το όνομά μου είναι σε έναν άτυπο κατάλογο υπαλλήλων που έχουν πάρει δάνειο και βοήθημα» λέει στο tvxs.gr ο Φώτης Κατέβας  λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των προκαταβολών. «Ρώτησα το ταμείο πού ακριβώς εμπλέκεται το όνομα μου και μου απάντησαν ότι από τα αρχεία φαίνεται να έχω πάρει δάνειο 1.000 ευρώ και βοήθημα 750 ευρώ. Κάποια στιγμή το δάνειό μου μετατράπηκε σε οικονομικό βοήθημα.  Έγραψαν ότι για λόγους κοινωνικής αντίληψης μετατρέψαμε το δάνειο σε βοήθημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά έκλεινε ο φάκελος δεν χρειαζόταν να επιστραφούν τα χρήματα» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2018 ο Φ. Κατέβας.

Οι περισσότεροι λοιπόν φέρονται να ζητούν χρήματα για ιατρικούς λόγους. Ανάμεσά τους και μια συνταξιούχος η οποία ζητάει βοήθημα για λόγους εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και μια άτεκνη υπάλληλος για προβλήματα στη δίδυμη κύησή της!

Έντονη πλέον η οσμή συγκάλυψης

Με την αλλαγή κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από την κ. Μενδώνη, ο πρώην -και επί 15ετία- πρόεδρος του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος κάθισε  στο ίδιο τραπέζι με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας νωρίτερα σε θριαμβευτικό τόνο τη φράση «επιστρέφουμε». Λίγο αργότερα, αναβαθμίστηκε από την υπουργό σε ελεγκτή κτιριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού! Με αφορμή την αναβάθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου εφόσον εκκρεμούσαν εναντίον του διώξεις και πειθαρχικοί έλεγχοι. Ο ίδιος είναι ένας από τους 17 που απολογούνται σήμερα στον ανακριτή.

Η κα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Γρηγοριάδη, δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως «αυτό το οποίο έκανα είναι να συμπεριλάβω στην απόφαση τον εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού κινήματος», επισημαίνοντας πώς «ούτε βάσει δημοσιευμάτων διοικούμε ούτε το κριτήριο και το τεκμήριο της αθωότητας παραγνωρίζουμε».

Η κα Μενδώνη, όχι μόνο αναβάθμισε τον πρόεδρο που διώκεται, εκπαραθύρωσε  παράλληλα την -ενοχλητική για τους συνδικαλιστές του «αμαρτωλού» Ταμείου, Αν. Κουτσή, πρώην διευθύντρια του Ταμείου χάρη στην οποία, έφτασε το σκάνδαλο στον εισαγγελέα και η οποία συνέχιζε την σε βάθος έρευνα προκειμένου να τροφοδοτεί με στοιχεία τις αρχές. Η Αν. Κουτσή ήταν στοχοποιημένη από τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές οι οποίοι δεν έχαναν ευκαιρία να την βομβαρδίσουν μέσω ανακοινώσεών τους.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like