Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή κόντρα με επίκεντρο τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Δεν φτάνει που η Άγκυρα έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα σε «αποικία» της, και τώρα, με την ευκαιρία της νέας διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, προωθεί δύο κράτη-Συνομοσπονδία, ουσιαστικά δηλαδή τη μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου σε προτεκτοράτο της, θέλει επίσης να επιβάλλει την «ισλαμοποίηση» των κατεχομένων, σε πείσμα των έντονων αντιδράσεων των ίδιων των Τουρκοκυπρίων.

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα έχουν πέσει αμιγώς στα ελληνο-τουρκικά, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή κόντρα με επίκεντρο τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Από τη μια μεριά, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Τουρκοκυπρίων στηρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα κατεχόμενα που μπλοκάρει τη διδασκαλία του κορανίου, επειδή παραβιάζει τις αρχές του κοσμικού κράτους, και από την άλλη έχουμε την «κυβέρνηση» – μαριονέτα των κατεχομένων, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Ρήξη

Κοντολογίς, σε εξέλιξη βρίσκεται σύγκρουση ανάμεσα στο πιο προοδευτικό κομμάτι των κατεχομένων που δεν θέλει την Κύπρο αποικία της Τουρκίας. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Facebook του Σενέρ Λεβέντ, δημοσιογράφου και εμβληματικής αντιπολιτευτικής μορφής στον Ερντογάν, στα κατεχόμενα.

«Ο ισλαμοφασίστας δικτάτορας, Ερντογάν -γράφει- δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μας σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου. Λέει ότι αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ότι τις ίδιες πρακτικές που ακολουθούν στην Τουρκία με τη θρησκεία, πρέπει να τις έχουμε και εμείς! Και απειλεί. Θα σιωπήσουμε ξανά; Ή θα του δώσουμε την απάντηση που του αξίζει; Θα παραδοθούμε ή θα αντισταθούμε; Εδώ είναι Κύπρος, όχι Τουρκία. Και Κύπρος θα παραμείνει!»

«Δεν είστε Γαλλία»

Χτες, ο Ταγίπ Ερντογάν, επετέθη κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα κατεχόμενα, λέγοντας: «Φυσικά, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ανακοίνωση του συνταγματικού δικαστηρίου. Πρώτα απ’ όλα, ο επικεφαλής του πρέπει να διαβάσει τι είναι κοσμικότητα. Πρέπει επίσης να μάθει πώς εφαρμόζεται η κοσμικότητα στην Τουρκία»(!).

Ο ίδιος «απαίτησε», μάλιστα, να αλλάξουν την αντίληψή τους στα κατεχόμενα για το τι είναι «το δικαίωμα στην πίστη». Και πρόσθεσε: «Δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση βήματα που συνιστούν εμπόδιο στο να διδαχθούν τα παιδιά μας εκεί το Κοράνι. Τα ζητήματα που αφορούν τη θρησκευτική εκπαίδευση έχουν επιλυθεί στην Τουρκία. Η Βόρεια Κύπρος δεν είναι η Γαλλία. Εχει υποχρέωση να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Τουρκία».

Και συμπλήρωσε: «Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει αμέσως το λάθος του. Εάν δεν το κάνει, θα προβούμε εμείς στα πρέποντα βήματα. Ο Αντιπρόεδρος μου, ο κ.Φουάτ (σ.σ. Φουάτ Οκτάϋ) θα συναντηθεί με τον κ.Ερσίν (σ.σ. Ερσίν Τατάρ, «πρόεδρος» των κατεχομένων), για να διασφαλιστεί ότι θα διορθωθεί το πρόβλημα. Εγώ παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Ερντογάν είπε ότι οι πολίτες των κατεχομένων δεν έχουν καν δικαίωμα άποψης, επειδή είναι αποικία της Τουρκίας. Κατά τα λοιπά, η Αγκυρα κόπτεται -δήθεν- για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα μπορούσε να πει πιο ανοικτά πως βλέπει η Αγκυρα τα κατεχόμενα. Ως ένα βιλαέτι της. Κι’ όλα αυτά, ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο τέλος του Απριλίου, στην Ελβετία, οπότε η Τουρκία, έχοντας απορρίψει τη βασική αρχή του ΟΗΕ για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προωθεί τη Συνομοσπονδία, τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση, και εν τέλει, μέσω αυτής, τη μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου σε προτεκτοράτο και αβύθιστο αεροπλανοφόρο της.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «Φιλελεύθερο», το «Συνταγματικό / ανώτατο Δικαστήριο» στα κατεχόμενα, χαρακτήρισε ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας την παράδοση μαθημάτων Κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους.

Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν ως «δικαστικό πραξικόπημα ενάντια στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων», μια ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Βάσει της απόφασης, αφαιρείται η αρμοδιότητα για διοργάνωση μαθημάτων κορανίου από μια επιτροπή που ονομάστηκε «επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων».

Το κράτος εκπληρώνει αυτό το καθήκον με προγραμματισμένο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ, με ένα περιεχόμενο διανθισμένο με την εθνική κουλτούρα και τις πνευματικές αξίες, ανταποκρινόμενο στην εξέλιξη της εποχής και της τεχνολογίας, καθώς και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας, αναφέρεται στην απόφαση του «δικαστηρίου».

Παράλληλα ακυρώνει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» που είχε γίνει και πάλι με τροποποίηση του «νόμου» το 2017.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις