Ο ιστότοπος Middle East Eye αναφέρει ότι το Βερολίνο ζητεί γραπτές διαβεβαιώσεις από την Αγκυρα ότι οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ζητεί η Γερμανία για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Αγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Middle East Eye.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η Γερμανία θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της πώλησης μόνο εάν η Τουρκία δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που, όπως σημειώνεται, η Αγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη».

 

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Αγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την πιθανή πώληση έως και 40 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων.

Οπως έγραφε τότε η «Κ», πάντως, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν πως είναι πιθανό το Βερολίνο να περιμένει την έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου τους επόμενους μήνες, προτού δώσει το πράσινο φως –μιμούμενο τον όρο που είχαν θέσει οι ΗΠΑ– προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη για παραβιάσεις του εναέριου χώρου συμμαχικής χώρας.

Στο δημοσίευμα του Middle East Eye αναφέρεται επίσης ότι οι Γερμανοί υπογράμμισαν πως δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα για όπλα, όπως κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης, εκτός και εάν η Αγκυρα παράσχει και πάλι εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές δράσεις στο εξωτερικό.

«Η Γερμανία ζητεί εγγυήσεις από την Τουρκία για τα Eurofighter»-1
Το δημοσίευμα.
kathimerini.gr
Φωτ. Associated Press

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις