Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας, προέχει η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών, αλλά και η διασφάλιση της ποιοτικής ιταλικής κουζίνας – Λόγο για «νέο έγκλημα» κάνουν οι φιλοζωικές
Όπως ξεκαθάρισε το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας, προέχει η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών, αλλά και η διασφάλιση της ποιοτικής ιταλικής κουζίνας.
«Πιστεύουμε ότι τα προϊόντα που φτιάχνονται στα εργαστήρια δεν εγγυώνται την ποιότητα, δεν εγγυώνται την υγεία. Επίσης θα πρέπει να πούμε και με περηφάνια ότι δεν εγγυώνται την προστασία του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Και αυτό γιατί κομμάτια της κοινωνίας και της παραγωγής μας είναι άρρηκτα δεμένα με το κρασί, το φαγητό και την αγροτική παραγωγή», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, εξαίροντας τη σημασία του παραδοσιακού ιταλικού φαγητού.
Και τα αγροτικά λόμπι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία.
Οι αγρότες στηρίζουν την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος και των «συνθετικών τροφών», σύμφωνα με την οποία οι παραβάτες μπορεί να τιμωρηθούν ακόμη και με πρόστιμο 60.000 ευρώ.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές των συνθετικών τροφών υποστηρίζουν πως, ότι αναπτύσσεται στο εργαστήριο, κάνει καλό στο περιβάλλον. Οι συνθετικές τροφές, όπως λένε, παράγονται από ζωϊκά κύτταρα χωρίς να χρειάζεται να σκοτωθούν ζώα.
To «Coldiretti» (το μεγαλύτερο αγροτικό σωματείο της Ιταλίας) και άλλες οργανώσεις και λόμπι, οργάνωσαν εκστρατεία για την προστασία του «φυσικού φαγητού έναντι του συνθετικού», καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν τους τελευταίους μήνες μισό εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ άλλων και της πρωθυπουργού Μελόνι.
Αντιδρούν αντιπολίτευση και φιλοζωικές οργανώσεις
Ωστόσο, η ιταλική αντιπολίτευση, όπως και φιλοζωικές οργανώσεις εξέφρασαν την σφοδρή δυσφορία τους για την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαπράττει ένα νέο έγκλημα».
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Ρικάρντο Μάτζι, επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Più Europa», εξαπέλυσε πυρά κατά της ιταλικής ηγεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μελόνι προτιμούν να συνεχίζουν την απαγόρευση των εργαστηριακών τροφίμων αντί να κάνουν μία έρευνα και να αναπτύξουν μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να σκοτώνουμε λιγότερα ζώα».
Για τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, θα προσέφερε βιώσιμη λύση σε διάφορα προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Για την Διεθνή Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων (Oipa), το κρέας που καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο εργαστήριο, παρότι προέρχεται από ζωικά κύτταρα, είναι μια «ηθική εναλλακτική» που δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων, δεν βλάπτει την ευημερία τους, ούτε την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διατροφική ασφάλεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος κοτόπουλου, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους με πρώτη ύλη κύτταρα ζώων και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει την παραγωγή κρεάτων σε εργαστήρια και την κατανάλωση από τους πολίτες.
Το δρομολογούμενο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τους Ιταλούς υπουργούς, έρχεται ύστερα από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλεύρων προερχόμενων από έντομα – όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες – για την παρασκευή πίτσας ή ζυμαρικών.
Οι υπουργοί επικαλούνται τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή ως κίνητρο και των δύο αυτών πρωτοβουλιών.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις