Νέα στοιχεία για την υπόθεση παρακολουθήσης δημοσιογράφου με λογισμικό κατασκοπείας βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πώς μέσω «μολυσμένων» ιστοσελίδων παγιδεύουν στόχους εντός συνόρων.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στο κινήτου, το λεγόμενο Predator.

Σε νέα της έρευνα η ιστοσελίδα inside story, φέρνει στο φως νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα και φαίνεται πως είναι άγνωστος ο αριθμός των υπό παρακολούθηση ατόμων και επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είναι βέβαιο ότι γνώριζαν μέσω των μηχανισμών των αδειών για την εγκατάσταση του προσωπικού– λεπτομέρειες για το τι ακριβώς δουλειά έκαναν οι «ισραηλινοί μηχανικοί» που εγκαταστάθηκαν στο Ελληνικό.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ακόμα ότι η εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπίας συνεχίζει να λειτουργεί στο Ελληνικό αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του. Με ποιο τρόπο, δηλαδή, «μολύνει» τα κινητά τηλέφωνα των υπό παρακολούθηση ατόμων. «Μόλυνση» που γίνεται μέσα από γνωστές ιστοσελίδες τα domain, όμως, έχουν παραχαραχθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Inside Story «όποιος ή όποιοι παρακολουθούν το κινητό ενός δημοσιογράφου του ερευνητικού επιχειρηματικού ρεπορτάζ, μπορούν κάλλιστα να έχουν βάλει για ίδιον όφελος στο στόχαστρο του ισχυρού spyware που χειρίζονται και στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, πολιτικούς, δικαστικούς, έλληνες διπλωμάτες και αξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα και άλλα άτομα σε κομβικές θέσεις».

Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έχει παραγγελθεί εισαγγελική έρευνα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακινούν το θέμα και ζητούν απαντήσεις.

Σε ερώτηση που είχε δεχτεί επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε σπεύσει να απαντήσει πως πρόκειται για θέμα παρακολούθησης από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Τι λέει η έρευνα του inside story

Τον Ιούλιο του 2020 (τέσσερις μήνες μετά την εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα, που έγινε τον Μάρτιο του 2020), αγοράζονται τα πρώτα δύο domain-παγίδα με σκοπό να αποσταλούν από αγνώστους σε υποψήφιους στόχους παρακολούθησης, συνοδευόμενα από ένα προσωποποιημένο μήνυμα προκειμένου να τους παρακινήσουν να πατήσουν πάνω στο ψευδεπίγραφο link και να μολύνουν εν αγνοία τους το κινητό τους. Ένα από αυτά ήταν μία παραλλαγή του ενημερωτικού site του Μιχάλη Ιγνατίου, hellasjournal (hellasjournal[.]company), που εστιάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με απήχηση στην ομογένεια το οποίο διαθέτει και αγγλική έκδοση.

Η συγκεκριμένη ειδησεογραφική σελίδα στην πορεία παραλλάχθηκε άλλες δύο φορές (hellasjournal[.]website, heiiasjournai[.]com).

Το δεύτερο site που αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2020 ή το altsantiri[.]news.

Tο δημοσίευμα του Inside Story σχολίασε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο twitter.

 

Τι μπορεί να κάνει το Predator

Σύμφωνα με το Inside Story, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Citizen Lab, «το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)».

«Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”, ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών)»

Πώς «μόλυναν» το κινητό του Θανάση Κουκάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μόλυνση του κινητού του δημοσιογράφου έγινε με ένα SMS που έλαβε ο ίδιος το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2021 από ελληνικό κινητό.

«Θανάση γνωρίζεις για αυτό το θέμα», έγραφε το μήνυμα που συνοδευόταν από ένα link. Αρκούσε ένα κλικ για να εγκατασταθεί το spyware.

Εισαγγελική παρέμβαση

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες.

Την υπόθεση γνωστοποίησε το Reporters United, που ισχυρίζεται ότι, με έγγραφα αποδεικνύεται ότι, το 2020 είχε διαταχτεί για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε θύμα και δεύτερης παρακολούθησης, αυτή τη φορά μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι, και οι τρεις διατάξεις – άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης – έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις