H τουρκική επιστολή φέρει ημερομηνία, 15 Ιουνίου 2021, δηλαδή μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν

Έτοιμη να συζητήσει, όπως διατείνεται, επί «πακέτου» προβλημάτων με την Ελλάδα, και όχι μόνο για τις υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, δηλώνει η Άγκυρα, όπως φαίνεται από έγγραφο που κατέθεσε ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός, μάλιστα, ανήρτησε αυτό το έγγραφο, το οποίο επιδόθηκε εκ μέρους της Άγκυρας, ως απάντηση σε σχετικές ελληνικές θέσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, με το έγγραφο επίσης η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Κι’ αυτό τη στιγμή που η ίδια έχει υπογράψει την ψευδεπίγραφη συμφωνία με την προηγούμενη «κυβέρνηση» – μαριονέτα της Τρίπολης στη Λιβύη περί της -δήθεν- οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.

Να σημειωθεί πως η τουρκική επιστολή φέρει ημερομηνία, 15 Ιουνίου 2021, δηλαδή μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO.

Η επιστολή, με την οποία η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις μόνιμες αξιώσεις της, καταθέτοντάς τες τη μια μετά την άλλη στον ΟΗΕ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ με ημερομηνία 21/6/2021, ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης (αριθμός, A/75/929). Υπεβλήθη από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατόπιν εντολών που έλαβε από την κυβέρνηση της χώρας του. Εδόθη, δε, σε απάντηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στις 15/2/2021.

Στην επιστολή του, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος:

-Επιχειρεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, την οποία κατηγορεί, ως συνήθως πράττει η Άγκυρα, για «μαξιμαλιστικές» και «υπερβολικές» αξιώσεις,

-Εμφανίζει την Τουρκία ως πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά προσδιορίζει την ατζέντα των διαφορών σε πέραν της μίας που η Αθήνα αναγνωρίζει. Δηλαδή, τον καθορισμό της υφαλοκριπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

-Ειδικότερα:

1.Θέτει ζήτημα «παραβίασης των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου».

2.Κάνει ξεχωριστή μνεία στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου (6-10 ναυτικά μίλια).

Ειδικότερα για το θέμα του εναέριου χώρου, παραπέμπει σε άλλη επιστολή του, στις 14 Οκτωβρίου του 2020.

3.Βάζει θέμα «κυριαρχίας νησιών, νησίδων και βράχων», δίνοντας έμφαση στο Καστελόριζο.

5.Κάνει λόγο για «παραβίαση από την Ελλάδα του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

6.Ανακινεί θέματα που άπτονται των περιοχών επιχειρήσεων (FIR, SAR, NAVTEX).

-Επικρίνεται η περσινή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, με το «επιχείρημα» -άκουσον, άκουσον- ότι «αντίκειται στο πνεύμα καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, καθότι παραβιάζει δικαιώματα της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο».

-Κάνει αναφορά στο Χάρτη της Σεβίλλης και τη στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας έναντι αυτού, και τέλος αναφέρεται στη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών, με προσφυγή -κοινή συναινέσει- στο Διεθνές Δικαστήριο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παραπεμφθεί το «πακέτο» των διαφορών με την Τουρκία στη Χάγη.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις