«Δεν είχαμε σκοπό να χύσουμε ρωσικό αίμα» – Ο αρχηγός της Wagner τόνισε ότι η εξέγερση ξεκίνησε επειδή το Κρεμλίνο «επεδίωκε να διαλύσει την οργάνωση»

Το πρώτο του μήνυμα από την ημέρα που φέρεται να έφυγε από τη Ρωσία εξέδωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί τις τελευταίες ώρες. Στο 11 λεπτών απόσπασμα βίντεο, που ανάρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης τόνισε ότι κανείς δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας που προέβλεπε ότι η Wagner θα σταματούσε τη λειτουργία της από 1ης Ιουλίου.

Ο Πριγκόζιν εξήγησε ότι η «πορεία της δικαιοσύνης», όπως χαρακτηρίζει την εξέγερση κατά του Πούτιν, ξεκίνησε επειδή το Κρεμλίνο «επεδίωκε» να σταματήσει τη λειτουργία της παραστρατιωτικής οργάνωσης. Αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της επικοινωνίας με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος και διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολαβητή στην παύση της προέλασης, ο Πριγκόζιν εξήγησε ότι ο πρώτος προσφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε η Wagner να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Σε αιχμηρό τόνο, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε λήξει εάν την επίθεση είχε αναλάβει η παραστρατιωτική οργάνωση.

Ο αρχηγός της Wagner επανέλαβε εκείνο που είχε δηλώσει και κατά την παύση της προέλασης, ότι δηλαδή η οργάνωση δεν είχε σκοπό να προκαλέσει αιματοχυσία στις τάξεις του ρωσικού στρατού ούτε και να ανατρέψει τον Πούτιν.

«Δεν ξεκίνησαμε την προέλαση για να ανατρέψουμε τη ρωσική ηγεσία. Σκοπός της πορείας ήταν να αποφευχθεί η διάλυση της Wagner» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα στρατεύματά του δέχθηκαν πλήγματα από Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Δεν άνοιξε, παράλληλα, τα χαρτιά του για τα μελλοντικά του σχέδια, ούτε και αποκάλυψε το μέρος όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Πολλά ήταν τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες για το μέλλον της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που γύρισε την πλάτη στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αρχηγείο της Wagner, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά» δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη ανταρσία του αρχηγού της Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ‘κανονικά’, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η οργάνωση Βάγκνερ σε ανακοίνωσή της, ενώ η τύχη της ίδιας της οργάνωσης, αν θα διαλυθεί , θα ενσωματωθεί στον στρατό ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως έχει, παραμένει αβέβαιη.

Νωρίτερα, πηγές εντός της Wagner ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

«Η στρατολόγηση συνεχίζεται», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS ένας υπάλληλος στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

Μπροστά από το κτίριο της μισθοφορικής οργάνωσης στο Νοβοσιμπίρσκ, αφίσες που διαφήμιζαν την Βάγκνερ κρέμονταν και πάλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το TASS, αφού είχαν αφαιρεθεί το Σάββατο.

«Εργαζόμαστε με ραντεβού όλη τη μέρα», δήλωσε στο TASS ένας υπάλληλος από την πόλη Τιουμέν που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το περίγραμμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και της Μόσχας για την επίλυση της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ παραμένει ασαφές σε αυτή την φάση.

Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους μαχητές της Wagner που ακολούθησαν τον Πριγκόζιν στην ανταρσία του δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί στην οργάνωση. Το Κρεμλίνο έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο Πριγκόζιν θα πάει στη Λευκορωσία, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το τέλος του πραξικοπήματος.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομοθεσίας και Κρατικής οικοδόμησης της κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), Πάβελ Κρασενίννικοφ, ανακοίνωσε ότι οι καταδικασθέντες από τα ρωσικά δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να στρατολογούνται από «ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις» όπως η «Βάγκνερ».

Η Wagner είχε στρατολογήσει πολλούς μαχητές από ρωσικές φυλακές, με την έγκριση της κυβέρνησης, για να τους στείλει στο μέτωπο στην Ουκρανία, αλλά για αρκετούς μήνες το Κρεμλίνο είχε θεωρητικά απαγορεύσει μια τέτοια πρακτική.

Πριν, οι οργανώσεις αυτές «μπορούσαν να στρατολογούν καταδικασμένους εγκληματίες και να υπογράφουν συμβόλαια μαζί τους. Τώρα έχει υιοθετηθεί μια διαφορετική διαδικασία βάσει της οποίας οι συμβάσεις συνάπτονται μόνο με το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Κρασενίνικοφ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Λαβρόφ: Η Wagner θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Wagner θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Μόσχας με τους συμμάχους της.

Τα μέλη της Wagner εργάζονται στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «ως εκπαιδευτές. Αυτή η δουλειά ασφαλώς και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θεώρησε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία «εγκαταλείποντας την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί», οδήγησαν αυτές τις χώρες να στραφούν στη Ρωσία και την Wagner για να έχουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές και να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ηγετών των χωρών αυτών».

Ο Λαβρόφ θεώρησε επίσης ότι η ένοπλη ανταρσία του ηγέτη της οργάνωσης, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και των ανδρών του δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα τις σχέσεις της Ρωσίας με τους συμμάχους της.

«Υπήρξαν πολλές κλήσεις (από ξένους εταίρους) στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν… για να του διατυπώσουν την υποστήριξη τους», είπε.

«Με συνεργάτες και φίλους όχι (σ.σ δεν αλλάζει τίποτα). Όσο για τις άλλες (χώρες), ειλικρινά, δεν με νοιάζει. Οι σχέσεις με τη συλλογική Δύση έχουν καταστραφεί (…)», τόνισε ο Λαβρόφ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις