«Οι νοσηλευτές είναι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έχουν τη δική τους φωνή», δηλώνει ο πρόεδρός τους.
Χωρίς τέλος ή περαιτέρω …ανοχή είναι οι δηλώσεις των νοσηλευτών της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) που δίνουν το στίγμα μίας περιόδου με έντονες διεκδικήσεις.

«Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο γύρω μας όπως τον ξέραμε μέχρι τότε… Εφιαλτικές στιγμές στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19. Πρωτόγνωρη κατάσταση, οι οδηγίες για τη διαχείριση της οποίας ανανεώνονταν συνεχώς, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μεταβάλλονταν ταχύτατα. Εκτεταμένη χρήση μέτρων αυξημένης προστασίας, κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες COVID -19 που γέμιζαν ασφυκτικά.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ο τότε υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανακοίνωνε την πρόθεσή του για δημιουργία κλάδου νοσηλευτών σε επόμενο νομοσχέδιό του, μια εξαγγελία που ακόμη αναφέρεται σε τότε δημοσιεύματα του τύπου και…δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ήταν επίσης τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Υγείας η πρώτη αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού του, των νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών δομών της χώρας και ακολούθησε και συνέχεια σ’ αυτό, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην χορηγούνται κανονικές άδειες των ετών 2020 και 2021, οι οποίες θα μεταφερθούν στα έτη 2023 και 2024».

proedros nosileyton

Με τις παραπάνω δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ Γιώργος Αβραμίδης, βάζει ένα πλαίσιο παραπόνων και διεκδικήσεων των νοσηλευτών που εκπροσωπεί (επιστήμονες νοσηλευτές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης). Ο όρος «παράπονα» δεν χρησιμοποιείται τυχαία καθώς όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του είναι από αυτούς που χειροκροτήθηκαν για την προσφορά τους στην πανδημία. αλλά μέχρι εκεί…

«Οι νοσηλευτές είναι εκείνη η κατηγορία εργαζομένων η οποία χειροκροτήθηκε στην αρχή της πανδημίας από την κυβέρνηση και στη συνέχεια…απαξιώθηκε. Καμία οικονομική ενίσχυση, σε αντίθεση με την εξαγγελθείσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2022 αύξηση 10% στο μισθολόγιο των ιατρών, αλλά και το πρόσφατο έκτακτο επίδομα στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επίσης, καμία ηθική αναγνώριση, όταν εξ ονόματος των νοσηλευτών, άλλοι επαγγελματίες συναντώνται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κάνουν προτάσεις γι’ αυτούς… χωρίς αυτούς. Οι νοσηλευτές είναι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που οφείλει να κατανοήσει πρωτίστως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Όπως εξηγεί στο iEidiseis ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, τα προβλήματα σήμερα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αθροίζονται: «Σήμερα είναι εξαθλιωμένοι από το κυκλικό ωράριο, την τραγική υποστελέχωση, την εργασιακή εξουθένωση, χωρίς τη δέουσα κοινωνική αναγνώριση και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Κι όμως, είναι αυτή η κατηγορία εργαζομένων η οποία σήκωσε τεράστιο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να λειτουργεί με φιλότιμο, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κυρίως επειδή πραγματεύεται τον ανθρώπινο πόνο και αυτό την κάνει να παραμένει πιστή στο καθήκον της. Όμως είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται το ειδικό βάρος που αναλογεί στους νοσηλευτές μέσα σ’ ένα απόλυτα ιατροκεντρικό σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τη στενή έννοια του όρου».

Στο ερώτημα του iEidiseis τι ζητούν οι νοσηλευτές, ο κ. Αβραμίδης απαντά:

«Η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει την αναγνώριση που «χρωστά» χρόνια τώρα στους νοσηλευτές και να το κάνει έμπρακτα, με άμεσες δεσμεύσεις, τόσο όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος (ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων), όσο και με ανάλογες οικονομικές αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που κατά γενική ομολογία επιτελούν. Η τραγική υποστελέχωση, που διαρκώς επιδεινώνεται, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αποχωρούν από το επάγγελμα, είτε επιλέγοντας να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να εργασθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Η επονομαζόμενη «ραχοκοκκαλιά» του συστήματος υγείας, οι νοσηλευτές, προχωρά με μαθηματική ακρίβεια στην…κατάρρευση, αν η Πολιτεία δεν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ενίσχυσής της το συντομότερο δυνατό. Προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 17 Φεβρουαρίου, με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ), μήπως έστω και την τελευταία στιγμή αποτρέψουμε τα χειρότερα. Οι νοσηλευτές λύγισαν…».

ieidiseis.gr

EUROKINISSI/ΦΩΤ.ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις