Νέες πληροφορίες για το σκάνδαλο μεγατόνων που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητες το περασμένο καλοκαίρι η πολυσυλλεκτική δημοσιογραφική έρευνα Pegasus Project.

Η αστυνομία του Ισραήλ χρησιμοποίησε το Pegasus της εταιρείας NSO για να χακάρει τηλέφωνα δημόσιων προσώπων, όπως δημοσιογράφοι, ηγετικές μορφές διαδηλωτών και ακτιβιστές για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, κυβερνητικών υπαλλήλων και συνεργατών του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ακόμα και του γιου του, Άβνερ Νετανιάχου, σύμφωνα με την Calcalist.

Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση ου αναφέρει πως η χρήση του λογισμικού έγινε χωρίς δικαστική απόφαση επίσης εναντίον δήμαρχων και ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Ίρις Έλοβιτς, συγκατηγορούμενης του πρώην πρωθυπουργού και σύζυγος του ιδιοκτήτη του ιστοσελίδες Walla -ο «Μπίμπι» κατηγορείται -μεταξύ άλλων- πως προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή δημοσιογραφική μεταχείριση από τον δημοφιλή ιστότοπο με αντάλλαγμα «χάρες» που εξασφάλισαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων-.

Τα τηλέφωνα της πρώην γενικής διευθύντριας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Έμι Πάλμορ, και της πρώην γενικής διευθύντριας του υπουργείου Μεταφορών, Κάρεν Τέρνερ, φέρεται να παραβιάστηκαν επίσης. Οι σύμβουλοι ΜΜΕ του Νετανιάχου, Τοπάζ Λουκ και Γιονάταν Ουρίχ, μπήκαν ακόμα στο στόχαστρο, μαζί με τον επικεφαλής του Συνδικάτου Εργαζομένων, Γιάιρ Κατς.

Η υπουργός Εσωτερικών, Αγιελέτ Σακέντ, ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για να ερευνήσει τις πληροφορίες. Η ίδια έγραψε στο Twitter ότι «εάν οι αναφορές είναι αληθινές, αυτός είναι ένας σεισμός και μια πράξη που ταιριάζει στα σκοτεινά καθεστώτα του περασμένου αιώνα. Η μαζική εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων είναι ανομία που πρέπει να σταματήσει σήμερα. Η Κνεσέτ και ο κόσμος αξίζουν να πάρουν απαντήσεις».

Τον περασμένο μήνα το Calcalist δημοσίευσε σειρά άρθρων που περιγράφουν λεπτομερώς πώς η αστυνομία του Ισραήλ χρησιμοποιούσε το περίφημο λογισμικό υποκλοπής εναντίον Ισραηλινών πολιτών για χρόνια χωρίς ένταλμα ή δικαστική απόφαση. Την Τρίτη, η αστυνομία της χώρας παραδέχτηκε «κατάχρηση» του Pegasus.

Εν αναμονή της συνέχισης της δίκης του Νετανιάχου

Μία μέρα μετά το Channel 13 μετέδωσε πως η αστυνομία χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας για να εξάγει πληροφορίες από το τηλέφωνο του πρώην γενικού διευθυντή του υπουργείου Επικοινωνιών, Σλόμο Φίλμπερ, ο οποίος αργότερα έγινε μάρτυρας στην υπόθεση Walla-Bezeq με κατηγορούμενο τον Νετανιάχου. Πλέον οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Ίρις και Σαούλ Έλοβιτς, αναμένεται να ζητήσουν αναβολή της κατάθεσης του Φίλμπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Το κύριο ερώτημα στο οποίο θέλουν απάντηση οι εισαγγελείς είναι εάν οι υποκλαπηθείσες πληροφορίες αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η μονάδα που χρησιμοποίησε το Pegasus δεν μετέφερε το υλικό στους ερευνητές.

Το εξελιγμένο λογισμικό κατασκοπείας, που αγοράστηκε από υπηρεσίες πληροφοριών σε πολλά μέρη του κόσμου, «αλώνει» κινητά, εν πλήρει αγνοία των κατόχων, υποκλέπτει όλα τα δεδομένα στις συσκευές και τις μετατρέπει σε εργαλείο παρακολούθησης, καθώς εκμεταλλεύεται ευπάθειες ασφαλείας στα λειτουργικά συστήματα Android και iPhone για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο των τηλεφώνων.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις