⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google
Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.
➕ Προσθήκη στη GoogleΣτο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έφτασαν σήμερα η 35χρονη σύντροφος του Κωνσταντίνου Φιρινίδη και ακόμη τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.




Έντονες αποδοκιμασίες
Η άφιξή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συγκεντρωμένους πολίτες, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με φωνές και αποδοκιμασίες.
«Δεν ντρέπεστε με αυτά που κάνετε;» και «Δεν έχετε ίχνος ντροπής», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν, με την οργή να συνδέεται με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της φερόμενης απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος δωρητών, οι οποίοι πίστευαν ότι οι εισφορές τους θα κάλυπταν τις ανάγκες παιδιών με σοβαρές ασθένειες.
Σήμερα ξεκινούν οι απολογίες
Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να δρούσε υπό τον μανδύα της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», συγκεντρώνοντας εκατομμύρια ευρώ από δωρεές και εράνους για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή η 35χρονη σύντροφος του ιδρυτή της οργάνωσης, ο 32χρονος αδελφός της, καθώς και δύο παράγοντες της διαιτησίας, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τον παράνομο στοιχηματισμό και τα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια τοπικών πρωταθλημάτων. Οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο 37χρονος Κωνσταντίνος Φιρινίδης, αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί από το Σάββατο κακουργηματική δίωξη, κατά περίπτωση, για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, καθώς και συμμορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο 37χρονος Φιρινίδης και η 35χρονη σύζυγός του φέρονται να είχαν οργανώσει από το 2018 έναν μηχανισμό συγκέντρωσης χρημάτων, αξιοποιώντας την ευαισθησία των πολιτών απέναντι σε οικογένειες παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι δωρεές, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα στοιχεία της έρευνας, φέρονται να κατέληγαν σε πολυτελή ξενοδοχεία, ακριβά αυτοκίνητα και έξοδα διασκέδασης, μεταξύ των οποίων σαμπάνιες και πούρα.
Οι καταγγελίες των γονέων
Το MEGA έφερε στη δημοσιότητα διάλογο του 37χρονου με πατέρα παιδιού, ο οποίος του εξηγεί ότι τα χρήματα εξαντλούνται γρήγορα. Ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης απαντά ότι θα συγκεντρώσουν όσα μπορούν, προσθέτοντας: «Μην έχεις όνειρα για 50 και 40 χιλιάρικα, ό,τι μπορούμε θα κάνουμε να σε βοηθήσουμε».
Σε άλλη συνομιλία, με υπάλληλο ξενοδοχείου, ο 37χρονος φέρεται να ζητά «σουίτα με θέα στον κήπο», αξίας 487 ευρώ, και να ρωτά εάν μπορεί να πληρώσει με μετρητά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι καταγγελίες δύο γονέων. Ο πρώτος φέρεται να περίμενε 50.000 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες χειρουργικής επέμβασης του παιδιού του, ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν έλαβε τελικά κανένα ποσό, παρά τις δωρεές που φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί για την περίπτωσή του.
Αντίστοιχη είναι η καταγγελία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews. Όπως ανέφερε, η ΜΚΟ ανέλαβε να συγκεντρώσει χρήματα για τη θεραπεία του γιου του στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε έναν μήνα συγκεντρώθηκαν 42.000 ευρώ, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου, μέσω διαδικτυακής εκστρατείας. Ωστόσο, η οικογένεια δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.
Ο πατέρας περιέγραψε ότι η επικοινωνία με την οργάνωση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, όταν η αντιπρόεδρος της ΜΚΟ τον προσέγγισε στην Κομοτηνή, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένειά του. Ο γιος του παρουσίαζε επιληπτικές κρίσεις από την ηλικία των πέντε μηνών και, μετά από αναζήτηση θεραπευτικής λύσης στην Ελλάδα, η οικογένεια είχε έρθει σε επαφή με χειρουργό στην Αγία Πετρούπολη.
Όπως κατήγγειλε, η οικογένεια χρειαζόταν περίπου 95.000 ευρώ για τη θεραπεία, ενώ τα 42.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν εμφανίζονταν, σύμφωνα με όσα του είχαν γνωστοποιηθεί, σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του προέδρου της ΜΚΟ. Όταν το ποσό δεν έφτασε στον στόχο, ενημερώθηκε ότι η εκστρατεία θεωρήθηκε αποτυχημένη και διακόπηκε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όταν ζήτησε να μάθει τι απέγιναν τα χρήματα, δέχθηκε πιέσεις και απειλές.
Περίπου 14 μήνες αργότερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ενημερώθηκε ότι τα χρήματα είχαν δεσμευτεί στον τραπεζικό λογαριασμό λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και ότι υπήρχε ενδεχόμενο να επιστραφούν στους δωρητές. Ο κ. Θεοδωρίδης εξήγησε ότι δεν προχώρησε τότε σε νομικές ενέργειες, καθώς η οικογένεια αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές δυσκολίες, με τα μηνιαία έξοδα για εξετάσεις και θεραπείες να φτάνουν περίπου τα 2.000 ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για νέα εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με αναφορά στο όνομα του παιδιού του, περίπου έξι χρόνια αργότερα, από την οποία φέρεται να συγκεντρώθηκαν 75.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν και πώς διατέθηκε το ποσό.
Οι πρώτοι ισχυρισμοί της υπεράσπισης
Την ίδια ώρα, από την πλευρά της υπεράσπισης διατυπώνονται οι πρώτοι ισχυρισμοί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δικηγόρος κατηγορουμένου υποστηρίζει ότι ο εντολέας του δεν γνώριζε τι πραγματικά συνέβαινε και ότι τα επίμαχα παιχνίδια στήθηκαν εις βάρος του. Όπως ανέφερε, πρόθεσή του είναι να αποδείξει την αθωότητά του μέσα από τη δικαστική διαδικασία.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει σε εκτενείς δημόσιες τοποθετήσεις, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είχαν λάβει το σύνολο της δικογραφίας.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, τη διαχείριση των χρημάτων που συγκεντρώνονταν από δωρεές και εράνους, αλλά και τις καταγγελίες οικογενειών που υποστηρίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση για τη θεραπεία των παιδιών τους δεν έφτασε ποτέ σε αυτές.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




















































