ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν στην Ομόνοια δύο αλλοδαποί που προωθούσαν παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη

416

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς με βάση την Ομόνοια οι οποίοι ταξίδευαν αυθημερόν σε Ισπανία και Γαλλία

Στην περιοχή της Ομόνοιας, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επιχείρησης από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συνελήφθησαν χθες (2-4-2024) δύο αλλοδαποί, 46 και 24 ετών, για διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αναζητούνται επίσης συνεργοί τους.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης ενός κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων που διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση προς χώρες της ΕΕ, και με τη συνεργασία του E.M.S.C. της Europol, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, επιβεβαιώνοντας την εγκληματική τους ενέργεια.

Πλαστά έγγραφα

Ειδικότερα, οι ανωτέρω αλλοδαποί αναλάμβαναν την μαζική αποστολή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και εγγράφων τρίτων ατόμων αμφιβόλου γνησιότητας, ταχυδρομικώς προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποκρύπτοντας τα ταξιδιωτικά έγγραφα εντός συσκευασιών ασύρματων ακουστικών.

Μεγάλα χρηματικά ποσά

Επιπρόσθετα, αναλάμβαναν την διαμεσολάβηση των χρηματικών ροών μεταξύ των υπό προώθηση μεταναστών και συνεργαζόμενων διακινητών. Συγκεκριμένα οι υπό προώθηση μετανάστες κατέβαλλαν σε κατάστημα εμπορίας ειδών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» οι 2 κατηγορούμενοι, τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά τα οποία παραδίδονταν στους διακινητές μετά την ολοκλήρωση της παράνομης προώθησης τους.

Επίσης, οι ανωτέρω μετέβαιναν αυθημερόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προς την Ισπανία και τη Γαλλία όπου μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά διευκολύνοντας οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των υπό προώθηση μεταναστών και των διακινητών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Το εν λόγω κύκλωμα οργάνωνε παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκές χώρες μέσω της αεροπορικής, της οδικής και της ακτοπλοϊκής οδού.

Αρχικά εντόπιζε και σύναπτε συμφωνίες με τους υπό προώθηση μετανάστες.

Έπειτα εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οργάνωνε τη μεταφορά τους σε παραμεθόριες περιοχές των συνόρων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία όπου προωθούνταν παράνομα και σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπου με τη χρήση πλωτών μέσων, και σε συνεργασία με έτερο εγκληματικό δίκτυο, προωθούνταν προς της ακτές της Ιταλίας.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις εφοδίαζε τους μετανάστες με αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία εξέδιδε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το παράνομο κύκλωμα εμπλέκεται σε 14 υποθέσεις παράνομης προώθησης μεταναστών ενώ διαπιστώθηκε η αποστολή -46- ταχυδρομικών αποστολών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τιμοκατάλογος
Από τη δράση τους αποκόμισαν μεγάλο χρηματικό όφελος καθώς για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και τη διοργάνωση της κάθε παράνομης προώθησης, το κέρδος κυμαινόταν από 2.800 έως και 6.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ από την εμπορία των πλαστών εγγράφων κέρδιζαν χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 400 έως και 1.200 ευρώ ανά έγγραφο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε οικίες αλλά και σε 3 ταχυδρομικά δέματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

26 άδειες διαμονής,
13 δελτία ταυτότητας,
5 διαβατήρια,
1 προξενική θεώρηση (VISA),
4 κινητά τηλέφωνα και
Χρηματικό ποσό των 3.770 ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο δράσης 2.2 του προγράμματος EMPACT EAST MED για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών και αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δράσης με την κωδική ονομασία «Operation Parcel Safe» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Europol.

Κατά την ημέρα της 2-4-2024, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ενισχύθηκε και με ειδικό εμπειρογνώμονα της Europol προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της Europol.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like