Η Αυστραλία θα αφαιρέσει τις κάμερες παρακολούθησης που έχουν κατασκευαστεί από κινεζικές εταιρείες σε περισσότερους από 200 υποδομές άμυνες, εξαιτίας φόβων για την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση ελήφθη αφού διαπιστώθηκε πως 900 κάμερες κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες Hikvision και Dahua.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ προέβησαν σε παρόμοιες κινήσεις πέρυσι, τονίζοντας πως υπάρχουν φόβοι ότι τα δεδομένα των συσκευών μπορεί να είναι προσβάσιμα από την κινεζική κυβέρνηση.

Η εταιρεία Hikvision λέει ότι οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι, ενώ η Dahua δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα βρει και θα αφαιρέσει τις κάμερες από όλες τις αμυντικές εγκαταστάσεις.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπερβάλλουμε, αλλά είναι ένα σημαντικό στοιχείο που υπέπεσε στην αντίληψή μας και θα το διορθώσουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι συσκευές προϋπήρχαν της θητείας του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει αν πρέπει να αφαιρεθούν κάμερες και σε άλλα κτίρια.

Ο γερουσιαστής Πίτερσον υποστήριξε επίσης ότι η Αυστραλία δεν θα έπρεπε να υποστηρίζει τις εταιρείες Hikvision και Dahua για «ηθικούς» λόγους.

Επισήμανε επίσης ότι και οι δύο εταιρείες εμπλέκονται άμεσα σε φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη μαζική παρακολούθηση των Ουιγούρων στη Xinjiang.

Προηγήθηκαν απαγορεύσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο το Ηνωμένο Βασίλειο μπλόκαρε την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των εταιρειών Dahua και Hikvision σε «ευαίσθητους χώρους» για λόγους ασφαλείας. Η τότε κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα επανεξετάσει αν οι συσκευές που είναι ήδη εγκατεστημένες θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Λίγες ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την πώληση και την εισαγωγή νέου εξοπλισμού επικοινωνιών από πέντε εταιρείες με έδρα την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Dahua και Hikvision.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας πέρασαν κρίση μετά την απαγόρευση της Huawei από το δίκτυο 5G της Καμπέρα το 2018. Η Κίνα τότε απάντησε με εμπορικούς περιορισμούς και δασμούς σε αυστραλιανές εξαγωγές όπως ο άνθρακας, οι αστακοί και το κρασί.

Πηγή: BBC

 

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις