Για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες ενός κράτους, του οποίου οι «αρμόδιοι» φορείς δεν κατάφεραν να συντονιστούν και να αντιμετωπίσουν μια έγκαιρα και έγκυρα προειδοποιημένη χιονοκαταιγίδα, και ας διόρισε η κυβέρνηση ως Υπουργό Πολιτικής Προστασίας τον Γκουρού-Χρήστο Στυλιανίδη ο οποίος είχε θητεύσει στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ως αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, με χρυσή μεταγραφή από την Κύπρο, στην οποία δεν έχει αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις.
Χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα»
Το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας διοίκησης στο υπουργείο πολιτικής προστασίας, της απουσίας σχεδιασμού αντιμετώπισης κρίσεων, την ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων φορέων και την κατάρρευση δομών, οικτρό…
Χιλιάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική οδό, αλλά και σε άλλους δρόμους της πρωτεύουσας…
Το πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 112, δεν απαντούσε στις κλήσεις των πολιτών για βοήθεια…
Η αστυνομία απούσα από τα κρίσιμα σημεία…
Χιλιάδες κάτοικοι σε Αττική και Εύβοια έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους για αρκετές ημέρες, δίχως ηλεκτρικό και θέρμανση…
Ολόκληρες περιοχές στην Αττική να είναι δίχως ηλεκτρικό ακόμη και πέντε 24ωρα μετά τη χιονοκαταιγίδα, με ένα ΔΕΔΔΗΕ ανίκανο να επαναφέρει τις ρευματοδοτήσεις…
Με αναστολή 180 πτήσεων στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών την πρώτη ημέρα της χιονοκαταιγίδας, αφού οι Ελεγκτές «έχασαν» το ILS,
Με την αχρήστευση της 114 ΠΜ στην Τανάγρα, η οποία «κατέβασε ρολά» αφού αναγκάστηκε για τρεις ολόκληρες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας να έχει εγκλωβισμένα τα έξι μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale F3 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και το σύνολο των Mirage 2000 της χώρας, στα προστατευτικά καταφύγια τους, αφού ο αεροδιάδρομος ήταν αδύνατον να λειτουργήσει μιας και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων ή συστημάτων λιωσίματος του πάγου που είχε δημιουργηθεί, από την κακοκαιρία «Ελπίδα», εκθέτοντας τη δημόσια ασφάλεια της χώρας.
Με 300 επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην Οινόη, ακολουθώντας και σύγκρουση με ετέρα αμαξοστοιχία που προκάλεσε τραυματίες, δίχως να ενδιαφερθεί κανείς από τη Γ.Γ πολιτικής προστασίας για την τύχη των επιβατών…
Με υγειονομικούς εγκλωβισμένους στα νοσοκομεία να εργάζονται τριπλοβάρδια…
Με νηστικούς ασθενείς στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ…
Με διεθνή διασυρμό της Ελλάδας για την ανικανότητα της κυβέρνησης, σε ξένα ΜΜΕ,
Με όλα αυτά να συμβαίνουν στη χώρα από μια προειδοποιημένη επερχόμενη χιονοκαταιγίδα, η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό πολιτικής προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Οι μετεωρολόγοι
Ο υποδιοικητής της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς με άρθρο του αναφέρει, “Η ΕΜΥ είχε προβλέψει εγκαίρως και με ακρίβεια το επερχόμενο, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, κυρίως όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς «όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε».
Ο Γιάννης Καλλιάνος βουλευτής της ΝΔ και αναλυτής μετεωρολογικών φαινομένων σε τηλεοπτικό σταθμό, διαψεύδει την κυβέρνηση και αναφέρει: «Πέσαμε μέσα μέχρι και στην ώρα».
Και η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη αναφέρει τον ίδιο ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις ήταν σωστές και η πολιτική προστασία είχε ενημερωθεί.
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση διά του υπουργού της πολιτικής προστασίας κ Στυλιανίδη,
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πέτσας,
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Οικονόμου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέρουν ότι ναι μεν είχαν ενημερωθεί από την ΕΜΥ αλλά το φαινόμενο εκδηλώθηκε…2 ώρες νωρίτερα και ήταν πιο σφοδρό από το αναμενόμενο!
Ο πρωθυπουργός
Σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε πλήρη κάλυψη στους υπουργούς του, και δεν ζήτησε από ΚΑΝΕΝΑ την παραίτησή του, και ας υπήρχαν την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους δίχως θέρμανση και ηλεκτρικό. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως εντόπισε πρόβλημα στις δομές τις οποίες θα αλλάξει σύντομα… μας γνώρισε πως από τα λάθη τους μαθαίνουν και ζήτησε συγνώμη, και μέσω διαρροών ανακοίνωσαν πως από εδώ και πέρα θα κάνουν war room…Και έληξε!
Ο Χρήστος Στυλιανίδης
Ο αρμόδιος υπουργός για το επιτελικό κυβερνητικό φιάσκο Χρήστος Στυλιανίδης, εξέπληξε με τις δηλώσεις του αφού μετά από 7 μήνες που ανέλαβε καθήκοντα ανέφερε πως “το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί” και πως “Η διαχείριση κρίσεων δεν είναι τόσο έτοιμη όσο νομίζουμε. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες γι αυτό πρέπει να τα δούμε όλα. και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους».
Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού. Οπότε εμμέσως παραδέχτηκε την ανεπάρκεια του!
«Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο με μια χιονοκαταιγίδα που δεν εμφανίζεται συχνά και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιον όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. …. Όμως αν εξετάσουμε την όλη ανάλυση πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα». Και εδώ παραδέχεται την ανεπάρκειά του, αφού οι συγκεκριμένες ευθύνες που αναφέρει, βαρύνουν πρώτα τον ίδιο.
Παράλληλα μας γνώρισε πως… Το υπουργείο χτίζεται ακόμη. «Θα χτίσουμε μια διαχείριση κρίσεων σε ένα συντονιστικό κέντρο με βάση ένα πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα με αισθητήρες. Δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή, γι αυτό παραμένουμε στην παραδοσιακή μέθοδο όπως χτίστηκε αυτά τα χρόνια». Οπότε…το έτοιμο υπουργείο που παρέλαβε από το Νίκο Χαρδαλιά δεν είναι έτοιμο, αλλά απαιτεί την προμήθεια αισθητήρων. Και πως δουλεύει αυτό το υπουργείο 2,5 χρόνια τώρα; Τι παραδοχή είναι αυτή; Και γιατί δεν μας το ανέφερε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και παραμονή της «Ελπίδας» δήλωνε καθ όλα έτοιμος;
Και κατέληξε στη συνέντευξή του, «Θα πρέπει να αντληθούν τα μαθήματα από όλους μας και θα πρέπει να κάνουμε τους σχεδιασμούς, να αλλάξουμε πράγματα, χρειάζεται να βελτιωθούμε!» Ποιος τον εμπόδισε εδώ και 7 μήνες να σχεδιάσει και να αλλάξει πράγματα, ώστε να βελτιωθεί ;
Στην ομιλία του δε στη βουλή, αφού μας είπε πως δεν υπάρχουν πρακτικά από τις συσκέψεις με τους παραχωρησιούχους, αν είναι δυνατόν σε τόσο σοβαρές συσκέψεις να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, κατέληξε πως απαιτείται να προμηθευτούμε νέα ραντάρ!
Τραγικός….
Ο λόγος ύπαρξης του κ Στυλιανίδη ως υπουργού
Ο πρωθυπουργός μας τον έφερε από την Κύπρο, πριν 7 μήνες, και τον διόρισε, ως τον πλέον γνώστη και ικανό να αναλάβει την Πολιτική Προστασία της χώρας.
Γι αυτό λαμβάνει ένα αρκετά υψηλό μισθό μηνιαίως!
Για να προβλέπει, να σχεδιάζει, να εκπαιδεύει και να εντέλει όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς πριν την εκδήλωση των όποιων φαινομένων, και όχι εκ των υστέρων να κάνει δηλώσεις διαπιστώσεων…
Ο κ Στυλιανίδης εκ της θέσεώς του διοικεί! Εκ του αποτελέσματος βέβαια και από τις διαπιστώσεις του που μας ανέφερε, είναι ξεκάθαρο πως μόνο αυτό δεν κάνει.
Συμπέρασμα
Ακόμη μια φορά η χώρα βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση, με τους πολίτες σε κίνδυνο έρμαιο στις κακές καιρικές συνθήκες, εξαιτίας ανικανότητας – αυτή είναι η αλήθεια – των αρμοδίων φορέων που έχει διορίσει στις θέσεις αυτές ο πρωθυπουργός, όχι για να κάνουν διαπιστώσεις αλλά για να έχουν βρει λύσεις πριν την αντιμετώπιση οποιουδήποτε φαινομένου.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών κ, Ευθύμης Λέκκας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ (VIDEO) είπε αλήθειες… Ανέφερε τις διαπιστώσεις του από τη διαχείριση της «Ελπίδας» μετά τον εθελοντικό εγκλωβισμό του στην Αττική οδό, το πώς λειτουργούν στον ΟΑΣΠ που διαχειρίζονται απροειδοποίητες απειλές (σεισμούς) σε όλη τη χώρα, και κατέληξε με προτάσεις του για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Ο έμπειρος λοιπόν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (σεισμούς) καθηγητής κ Λέκας, απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό (Υ.ΚΛ.ΚΡΙ. & ΠΟΛ.ΠΡΟ.) για τον τρόπο που αντέδρασε και τόνισε ότι το μπάχαλο δεν «οφείλεται στην κλιματική κρίση, αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».
«Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση, αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Οσοι συνθέτουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρέπει να κάνουν άλματα μπροστά. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα έμπειροι και όχι αφελείς, να μην είναι άνθρωποι που θεωρούν πως μέσα από ασκήσεις επίδειξης, θα λύσουν τα προβλήματα».
Ο Ε. Λέκκας αποκάλυψε επίσης ότι έμεινε εγκλωβισμένος για ερευνητικούς και επιστημονικούς λόγους περίπου πέντε ώρες στην Αττική Οδό η οποία όπως είπε μετατράπηκε σε «παγίδα» για τους οδηγούς, λόγω της «αφελούς» αντιμετώπισης τους φαινομένου από την κυβέρνηση.
Ο κ. Λέκκας αφού ήταν στο πεδίο και έκανε διαπιστώσεις, μίλησε για παντελή έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και για έλλειψη της αντίληψης του κινδύνου. «Υπήρχε παντελής απουσία μέσων και διαδικασιών. Δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα για τρεις ολόκληρες ώρες» σημείωσε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. «Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση ούτε από τους ανθρώπους στα διόδια, ούτε από τους φωτεινές πινακίδες που έχει ο δρόμος. Η Αττική Οδός από δρόμος διαφυγής μετατράπηκε σε δρόμος εγκλωβισμού. Μέχρι τις 5 έμπαινε κόσμος στην Αττική Οδό» είπε εμφανώς αγανακτισμένος.
«Υπήρχαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη. Δεν υπήρχε εικόνα στην Αττική οδό για το τι έχει γίνει. Στις 6 το απόγευμα αφυπνίστηκαν και είδαν ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα», πρόσθεσε, ρίχνοντας «βολές» στην κυβέρνηση. «Ουσιαστικά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτύχαμε παταγωδώς», είπε ο Ε.Λέκκας.
Ο Ε.Λέκκας χαρακτήρισε ως «αφελής προσέγγιση» τα όσα ακούγονται από την κυβέρνηση πώς… η χιονόπτωση ήρθε μια ώρα πιο νωρίς απ’ αυτό που περίμενε, αφού στον ΟΑΣΠ που αντιμετωπίζει απροειδοποίητα συμβάντα (σεισμούς), μέσα σε 2’ υπάρχει αντίδραση και είναι επιχειρησιακά έτοιμοι, γνωρίζοντας τα πάντα».
«Από τη πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα θα έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία» απάντησε στο απλό ερώτημα του τι θα έπρεπε να είχε γίνει. Πάντως σύμφωνα με όσα είπε το πρόβλημα είναι βαθύτερο καθώς ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και άγνοια του κρατικού μηχανισμού για τα νέα δεδομένα και τους κινδύνους που υπάρχουν διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα αλλά δεν αξιοποιούνται. «Χρειάζεται διασύνδεση των επιχειρησιακών φορέων με τον επιστημονικό κόσμο και ασκήσεις ουσίας και όχι επίδειξης» συμπλήρωσε.
«Θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των επιστημονικών φορέων προς τους επιχειρούντες φορείς (αστυνομία-ΕΚΑΒ-ΠΣ). Οι επιχειρούντες φορείς θα πρέπει να είναι γνώστες του κινδύνου και άριστα εκπαιδευμένοι για τον κίνδυνο που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε πάντα στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον επιστημονικό κόσμο. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η διασύνδεση μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, των επιχειρούντων φορέων και των πολιτών. Θα πρέπει η επιστημονική πληροφόρηση να είναι επεξεργασμένη και άμεσα αντιληπτή από τους επιχειρησιακούς φορείς. Τότε αυτός θα πρέπει να προσαρμόζει τα σχέδιά του. Το κάθε σχέδιο θα πρέπει να συνοδεύεται από άσκηση ουσίας και όχι άσκηση επίδειξης.».
Τι δηλώνει Ειδικός στη Διαχείριση Κρίσεων
Ας δούμε όμως την πραγματικότητα τι συνέβη καθώς και τι θα πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, με το μάτι ενός Ειδικού στη Διαχείριση Κρίσεων του κ Αγγελου Αγραφιώτη, Γενικού Διευθυντή της A&K Risk Management Consulting.
«Είναι ξεκάθαρο εκ του αποτελέσματος αλλά και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι για ακόμη μια φορά το κράτος δεν έμαθε, παρά τις διαχρονικές τραγωδίες που έχουμε ζήσει.
Παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού περί ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, δεν φρόντισε να το επανδρώσει από άτομα γνώστες της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων, αλλά μας γέμισε με υποσχέσεις περί Αριστείας των επιλεγέντων.
Όταν ο ΟΑΣΠ έχει χρόνο αντίδρασης 2’ σε μη αναμενόμενο συμβάν (σεισμός), και η πολιτική προστασία υπό τον κ Στυλιανίδη αν και γνώριζε μια εβδομάδα πριν για τον επερχόμενο κίνδυνο, δεν είχε καμία αναμενόμενη αντίδραση, αλλά και όταν αποφάσισε καθυστερημένα να αντιδράσει, το έκανε με τραγικό τρόπο, τότε τα λόγια περιττεύουν.
Επί 2,5 χρόνια η κυβέρνηση μας λέει πως έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική προστασία, και πάντα πριν από κάθε καταστροφή τα στελέχη της μας λένε πως είναι έτοιμοι για την αντιμετώπισή της, και πάντα μετά την καταστροφή ζητούν συγνώμη και μας λένε πως… την επόμενη φορά θα είναι καλύτεροι. Συνεχίζουν δε τα ίδια λάθη, με τον διορισμό ανικάνων και άσχετων με το αντικείμενο της διαχείρισης κρίσεων ανθρώπους, λάθη που κοστίζουν σε ζωές πολιτών και καταστροφές στην περιουσία τους
Θα περίμενε κανείς, πως οι πολιτικοί όλων των κομμάτων εξουσίας μετά τη Μάνδρα,
το Μάτι,
τη Μήδεια,
τους σεισμούς σε Θεσσαλία
και Κρήτη,
τις πυρκαγιές του καλοκαιριού με τις καταστροφές σε Βαρυμπόμπη
και Εύβοια,
θα είχαν μάθει και θα μεριμνούσαν να επανδρώσουν την πολιτική προστασία με άτομα όχι των ανύπαρκτων προσόντων των κκ Τόσκα-Χαρδαλιά-Στυλιανίδη. Όμως οι πολιτικοί δεν μαθαίνουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται… Οι διορισθέντες αποδεικνύονται τραγικοί, και όμως απολαμβάνουν πλήρους κάλυψης των πρωθυπουργών τους, και κάποιες φορές και αναβάθμισης, όπως στην περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά. Οι πρωθυπουργοί αναζητούν δικαιολογίες για να αιτιολογήσουν τις επιλογές τους και να καλύψουν τους διορισθέντες, αδιαφορώντας για τις ζωές των πολιτών που τίθενται σε κίνδυνο κάθε φορά.
Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί να ξεφύγουν από τον διορισμό σε κρίσιμες θέσεις, ατόμων με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, η την εξόφληση γραμματίων. Η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και όπως ανάφερε και ο καθηγητής κ Λέκκας με τον οποίο συμφωνώ στο 100%, απαιτείται γνώση, εμπειρία και συνεργασία με παράλληλη λήψη και αξιοποίηση επεξεργασμένης πληροφορίας, καθώς και ασκήσεις ουσίας και όχι επίδειξης. Τα λάθη της κυβέρνησης κοστίζουν σε ζωές και περιουσίες πολιτών, και στο τέλος μένουν μόνο οι ασκήσεις επίδειξης, ως αποδεικτικά στοιχεία της ανικανότητας των κυβερνώντων.
Καμία συγνώμη δεν γυρίζει ανθρώπινη ζωή πίσω, και καμία αποζημίωση ψίχουλα, δεν αποκαθιστά τους κόπους μιας ζωής των πολιτών.
Και κάτι τελευταίο…
Στον ιδιωτικό τομέα που τόσο πιστεύει η συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, τα όποια λάθη χρεώνονται στον επικεφαλής, ο οποίος πάει σπίτι του και ενίοτε λογοδοτεί και στη δικαιοσύνη. Στις Ελληνικές κυβερνήσεις γιατί όταν συμβαίνουν «λάθη», οι πρωθυπουργοί καλύπτουν τους υπουργούς τους, κανένας δεν πάει σπίτι του, και το κυριότερο κανένας δεν πάει φυλακή, και ας υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί;
Άγγελος Αγραφιώτης
Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων
https://www.ak-riskmanagment.gr/
Πολιτευτής Μαγνησίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
https://www.facebook.com/aggelosagrafiotis
Στέφανος Παπαδόπουλος
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις