«Πολιτική επιλογή» να μένουν κλειστές οι Σχολές, υποστηρίζουν

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που η πανδημία έκλεισε, μεταξύ άλλων, τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές ζητούν να επιστρέψουν σε αυτά.

Σήμερα, στον Βόλο, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο θόλο του ΠΘ και ακολούθως πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας το δικαίωμά της στη σωστή γνώμη.

Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, Αλέξανδρος Παναγόπουλος, χαρακτήρισε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης τα κλειστά Πανεπιστήμια. «Μπορούν να ανοίξουν, είναι ρεαλιστικό σήμερα να ανοίξουν οι σχολές μας. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι πάρα πολλές ακίνητες εγκαταστάσεις που έχει το Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα και να γίνουμε ξανά φοιτητές. Δεν είναι δυνατόν ένα χρόνο τώρα να είμαστε με τηλεκπαίδευση, τηλεξεταστικές, να παίρνουμε μόνο θεωρητική και πετσοκομμένη γνώση, μακριά από τα εργαστήριά μας. Οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι δε μπορούν να καλύψουν κομμάτι της ύλης, λόγω των δυσκολιών της τηλεκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά μόνο για έρευνα για τις επιχειρήσεις. Τον Οκτώβριο έκαναν δια ζώσης μάθημα μόνο τα επί πληρωμή προπτυχιακά. Άρα, αφού γίνεται να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα, εμείς γιατί είμαστε με κλειστές σχολές και στο σπίτι μας με τηλεκπαιδευση; Πέρα από την ψυχολογία των φοιτητών, παίρνουμε κουτσουρεμένη γνώση. Λέει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πόρους για τα ολιγομελή τμήματα, αλλά ταυτόχρονα περνά νομοσχέδιο όπου ιδρύουν ένα Σώμα Πανεπιστημιακής αστυνομίας και δίνουν πάρα πολλά εκατομμύρια για ένα Σώμα που δε χρειάζεται. Εμεις λέμε ότι σαφώς χρειάζεται να υπάρξει φύλαξη στο Πανεπιστήμιο με υπαλλήλους που θα έχουν προσληφθεί από το κράτος με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, μειώνουν κι άλλο τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Εμείς λέμε να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σήμερα, τώρα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, είμαστε ικανοί να τα κρατήσουμε, να δοθούν χρήματα για την Παιδεία και να μπορέσουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές, και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που θα μας στέλνει στα πειθαρχικά και θα μας διώκει  για κινητοποιήσεις όπως αυτές που κάνουμε σήμερα», ανέφερε.

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΠΘ, Δημήτρης Μαργετάκης, είπε πως ως εργαζόμενοι και ως γονείς είναι δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής, που φέρνει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. «Μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη μου φαίνεται ότι με τη φόρα που έχουν πάρει, θα δούμε αστυνομία και στα Δημοτικά. Θέλουμε να καταγγείλουμε την κυβερνητική καταστολή και απαιτούμε τα χρήματα για την πανεπιστημιακή αστυνομία να τα δώσουν για να ανοίξουν οι Σχολές και τα σχολεία με ασφάλεια και να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, ώστε να μορφώνονται ουσιαστικά», δήλωσε.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις