Σε ρόλο «μεγάλου αδελφού» η ΑΑΔΕ – Νέο σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας

204

Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δρομολογεί διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών,θυρίδων,πιστωτικών καρτών,επενδυτικών λογαριασμών με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αξιοποιώντας το νέο λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής. Το νέο σύστημα άρχισε να δέχεται πληροφορίες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία. Εκτιμάται ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα έχουν συνδεθεί και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

H Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογούμενων με την ενεργοποίηση του συστήματος. Η φορολογική διοίκηση θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο.

Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να λαμβάνουν σε χρόνο εξπρές και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών. Το συγκεκριμένο λογισμικό, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας τη φορολογητέα ύλη κατ’ έτος για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε αίτημα από την ΑΑΔΕ θα ελέγχεται, έτσι ώστε να αποφεύγονται ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί στο παρελθόν και διατηρούνται στο BANCAPP.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν:

  1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές

  2. Χορηγήσεις

  3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.

  4. Πιστωτικές κάρτες

  5. Τραπεζικές θυρίδες

  6. Λογαριασμούς Πληρωμών

  7. Προπληρωμένες Κάρτες

  8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like